61 poze   18965 vizite

Golden Retriever

Istoric și origine

Primele înscrieri istorice cu privire la câinele Golden Retriever datează de la începutul secolului XIX, când rasa era un câine de vânătoare popular în Scoția. Rasa a fost creată în peninsulele britanice, cel mai probabil în urma încrucișării unui câine retriever cu părul lung, bej, cu un Tweed Water Spaniel cu păr scurt, sau a altor spanieli, setter ori chiar a Newfoundland-ului cu Bloodhund-ul. Acest câine și-a făcut pentru prima dată apariția într-o expoziție de câini, Golden Flat-Coat. Ca câine de talie medie, robust, rasa a fost apreciată pentru abilitatea sa de a vâna atât pe teren, cât și în apă. Vânătorii îi admirau calitățile atletice și sârguința, în timp ce membrii familiilor îi apreciau caracterul prietenos și tandru ale acestui câine. La sfârșitul secolului XIX, Golden Retriever-ul era binecunoscut în America de Nord și a fost înregistrat în American Kennel Club în 1925.

De-a lungul anilor câinii Golden Retriever au devenit utili și ca câini-călăuză pentru orbi, surzi sau alte persoane cu diferite handicapuri datorită inteligenței, disciplinei și temperamentului lor echilibrat, precum și datorită abilității lor de a înțelege de minune oamenii. Ei sunt antrenați și ca câini de terapie pentru a aduce alinarea persoanelor internate în azile/spitale.

Golden Retriever-ii fac parte din grupa câinilor de vânătoare sau sportivi „de agrement” (AKC). Rasa este recunoscută de următoarele organizații și oficii internaționale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.


Aspect exterior și dimensiuni



Golden Retriever-ul este un câine de talie medie, robust, bine proporționat, cu un cap relativ rotund, mai mult lat decât lung și ochi în diferite nuanțe de crem și auriu, cu gene închise la culoare. Botul este conic, dar lat, prevăzut cu un nas de culoare neagră. Stopul frontal este evident. Urechile acestui câine sunt de dimensiuni medii, triunghiulare și pendulante, căzând până aproximativ la nivelul fălcii. Gâtul și coapsele sunt musculoase. Pieptul este adânc. Coada este lungă, dar niciodată răsucită, acoperită de o blană abundentă, care îi dă aspectul unui steag.

Părul exterior impermeabil este gros, dens și moale, deși nu prea mătăsos. Puful de blană este relativ dens. Așa cum sugerează și numele rasei, culoarea robei este aurie sau o nuanță apropiată de auriu. Părul mai lung de o nuanță mai deschisă, cunoscut ca și coamă, este prezent pe fața posterioară a membrelor anterioare și coapsă, abdomen, pe jumătatea anterioară a gâtului și pe partea inferioară (vârful) a cozii. Blana roșcată este considerată a fi o anomalie.

Golden Retriever-ul adult are o înălțime la greabăn de 56-61 cm la mascul și 51-56 cm la femelă și o greutate de 27-36 kg la mascul și 25-32 kg la femelă.


Personalitate




Golden Retriever-ul este un companion plin de viață și afectuos cu o personalitate calină. Dacă nu ar fi de talie medie, Golden Retriever-ii ar fi „căini de poală” (lapdog). Deși, în general, nu este un câine gălăgios, acest animal de casă anunță sosirea vizitatorilor. Foarte ușor de educat și dresat, Golden Retriever-ul este întotdeauna răbdător și gentil cu copiii. Sunt loiali, drăgălași și doritori de a face mereu pe plac stăpânului.

Prietenos cu toată lumea, inclusiv cu alți câini, Golden Retriever-ul are instincte diminuate de câine de protecție. Deși e puțin probabil să atace, Golden-ul este un câine de pază bun, lătrând sonor în cazul apropierii vreunui străin. Acest câine trebuie să fie în permanență în centrul atenției oamenilor pentru a fi pe deplin fericit. Dacă este izolat de oameni sau lăsat singur perioade lungi de timp, Golden-ul poate deveni răutăcios și neascultător. Pot fi exuberanți și distrugători când se plictisesc. Printre talentele Golden Retriever-ului se numară: vânătoarea, luarea urmei, recuperarea diferitor obiecte, detectarea narcoticelor, îndrumarea persoanelor cu handicap (orbi, surzi etc.), agilitatea și perspicacitatea. Sunt foarte buni câini inotători.



Relațiile cu familia și casa



Golden Retriever-ul este un excelent câine de companie adresat familiilor cu copii sau alte animale de casă. Acest câine este o alegere potrivită pentru cei care dețin pentru prima dată un animal de companie demonstrând că proprietarul este capabil să întrețină un câine de talia și forța sa. Va fi mulțumit să trăiască într-un apartament, dacă i se va acorda suficient timp pentru mișcare. Sunt relativ activi în interior și se pot mulțumi cu cel puțin o curte de dimensiuni medii.


Dresaj


Golden Retreiver-ul este un câine inteligent și foarte ușor de dresat. În afară de faptul că sunt vânători excelenți, aceasta rasă a fost antrenată pentru a acompania persoanele invalide (câini-călăuză pentru orbi). Golden Retriever-ii sunt, de asemenea, utilizați pentru detectarea drogurilor și în acțiunile de căutare și salvare.



Cum inveti cainele sa ceara afara?


Invatarea catelului sa faca afara poate fi un proces usor sau dificil, in functie de metoda aleasa pentru a-l invata. Inainte de a aduce catelul acasa trebuie sa ai totul pregatit pentru ca procesul de invatare sa decurga asa cum trebuie.

1. Cumpara un cos mic (unul pentru fiecare catel) cu o usita care se poate inchide. In el vei tine catelul.
2. Cumpara un pachet de biscuiti mici, care pot fi rupti in bucatele foarte mici. Pune-i intr-un sac de plastic sau intr-un cos.
3. Trebuie sa ai din plin o solutie pentru curatat urina. Se gasesc la pet-shopuri asemenea substante, care trebuie sa contina enzime active (bacterii).
4. Pune un clopotel atarnat cu o sfoara de clanta usii de la intrare.
5. Ai grija sa ai o lesa lunga cu care sa tii catelul.
6. Ia-ti un walkman ca sa nu te plictisesti cat timp astepti catelul sa faca ceva. Deasemeni ia-ti haine calduroase, manusi si umbrela daca este cazul.
7. Hotaraste-te la o comanda verbala pentru catel: "Du-te la olita" si laudele care vor urma.

Urmatoarea metoda functioneaza pentru aproape toti cateii (in varsta de 5-7 saptamani) si vor invata sa faca afara in trei sau patru zile. Pentru a functiona, trebuie sa fii insa sarguincios. Daca vei urma pasii pentru cateva ore pe zi si vei sari o zi sau doua, vei da peste cap tot antrenamentul. Varsta catelului precum si rasa acestuia pot deasemenea altera timpul necesar pentru invatare.
Nu incerca sa folosesti metoda cu hartia pusa sub catel. Asta va zapaci catelul cand va veni timpul sa faca afara. Din momentul in care catelul ajunge acasa va trebui sa incepi procesul de invatare afara. Daca ai mai multe usi care dau afara din csa, alege una prin care catelul va fi lasat sa iasa. Aceasta usa va fi aceea care permite auzirea catelului cand va da semne ca vrea afara. Alegerea unei usi care este departe de locul unde familia isi petrece majoritatea timpului nu va de rezultate. Trebuie sa auzi zgomotul facut de catel prin racairea usii sau zgomotul produs de clopotel. Pune cosul undeva unde cainele va dormi noaptea, un loc cald de unde nu te poate vedea. Poti pune sau nu in interiorul custii o perna sau un prosop, este alegerea ta. In mod normal cateii nu fac murdar in locul unde dorm, dar nu intotdeauna se intampla asa. O jucarie din cauciuc poate fi cel mai bun lucru pe care sa-l pui in interior si nimic altceva.
Imediat dupa ce ai adus catelul acasa, pune-i zgarda si lesa si mergi spre locul ales pentru satisfacerea nevoilor. Niciodata nu cara catelul in brate pana acolo. Cand catelul a ajuns la locul ales, foloseste comanda si nu mai spune nimic altceva. Spune, de exemplu "Pipi!". Apoi asteapta sa se intample ceva, ori sa urineze ori sa defece. Asta poate lua ceva timp. Asculta muzica in timpul asta. Imediat ce ai vazut ca a facut ceva, apleaca-te si recompenseaza catelul cu un biscuit. Lauda-l, spune-i de exemplu "Excelent!" sau "Bravo!". Apoi asteapta sa mai faca si recompenseaza-l din nou. Da-i numai o recompensa pentru o actiune si un singur cuvant de lauda.
Cand a terminat, du catelul de lesa inapoi in casa folosind aceeasi usa. Nu cara catelul in brate, foloseste intotdeauna lesa. In casa, joaca-te cu catelul pentru 5 sau maxim 10 minute. Du catelul la castronul lui de mancare si de apa, si lasa-l sa bea apa. Joaca-te iar cu catelul pentru cateva minute si apoi incepe invatarea metodei: du catelul in lesa spre usa cu clopotelul. Ridica labuta din fata a catelului si impinge clopotelul pentru a face zgomot. Lauda catelul, "Bravo!", recompenseaza-l cu o singura bucatica si deschide usa. Du iarasi catelul in lesa la locul dorit si asteapta sa urineze. Dupa ce face, lauda-l si recompenseaza-l o singura data, dupa care du-l iarasi in casa. Repeta acest proces pentru urmatoarele doua sau trei ore. Poti pune catelul in cusca dupa o sesiune de mers afara si inauntru, daca trebuie sa-l lasi singur. Niciodata nu lasa catelul de capul lui in casa, pana nu a invatat sa ceara singur afara. Daca nu poti sa fi cu ochii pe el, pune-l in cusca, fara mancare si fara apa. Doar cu jucaria din plastic.
Imediat ce scoti catelul din cusca, pune-i lesa si mergi spre usa. Ridica-i labuta si lauda-l, da-i recompensa si iesi afara. Daca se produce un "accident" pe drumul catre usa, nu certa catelul. Pune catelul inapoi in cos si curata murdaria cu solutia speciala. Niciodata nu lasa catelul sa vada ca tu cureti murdaria facuta de el, si asta inseamna niciodata. Foarte important este sa nu pedepsesti catelul ca a facut in casa. Nu trebuie folosit ziarul sau alt instrument de pedeapsa. Asigura-te ca si ceilalti membri din familie sau prietenii care vin in casa nu pedepsesc catelul daca se intampla vreun "accident". Pune doar catelul inapoi in cos, departe de locul in cauza. Daca accidentul s-a produs in interiorul cosului, atunci tine catelul in baie cat timp cureti murdaria din cos. Urmeaza instructiunile din prospect si nu sterge imediat ce ai aplicat produsul, pentru a se indeparta toate urmele de urina si de feromoni.
Deci pasii sunt: Scoate catelul afara dupa ce l-ai tinut in cusca. Asteapta sa faca dupa care da-i recompensa si lauda-l. Adu-l in casa pentru a bea apa si joaca-te cu el cateva minute. Du-l la usa si repeta procesul. Trebuie sa faci asta intreaga zi, fara pauza. Nu trebuie sa te plictisesti, gandeste-te ca in trei sau patru zile vei avea un catel care stie deja sa ceara afara.
Cateii trebuie sa defece aproximativ la 20 de minute dupa ce mananca mancare solida sau beau apa. Temporizeaza iesirile afara dupa acest criteriu. Catelul nu trebuie hranit si imediat dupa aceea sa-l duci afara pentru a face, trebuie sa-i dai timp pentru a digera si procesa hrana. Intotdeauna lauda-l si recompenseaza-l in momentul zdranganirii de clopotel. Asteapta cuminte langa catel pana face, si nu il lasa singur. Nu uita de recompensa dupa aceea.
Acest proces trebuie sa dureze trei sau patru zile, imediat ce ai adus catelul acasa. Noaptea, chiar imediat de a te duce la culcare, scoate catelul afara pentru ultima data. Ajunsi in casa, pune catelul in cusca, fara mancare si fara apa. Inchide usita si du-te la culcare. Nu te lasa coplesit de gemetele si suspinele catelului din timpul noptii. El trebuie lasat in cusca si se va obisnui cu noul sau mediu. Dimineata, du-te la catel, pune-i lesa de zgarda, du-te repede catre usa si incepe din nou procesul. Daca catelul a facut in cusca, curata fara sa te vada ca faci acest lucru, nu fii frustrat si nu il pedepsi.
Dupa o luna sau mai mult, cand catelul se duce intotdeauna la usa pentru a cere afara, incepe sa reduci recompensele incet-incet, astfel incat la un moment dat nu ii vei mai da deloc recompense.
Aceasta metoda este complet diferita de metodele clasice. Prin alte metode dureaza saptamani sau chiar ani pana ce catelul invata sa ceara afara. Folosind aceasta metoda vei invata catelul acest lucru in cateva zile. Unii catei mici nu pot retine lichidul pentru o perioada lunga de timp. Trebuie sa determini care este timpul la care face catelul tau. Poate fi 27 sau 15 minute.
Nu trebuiesc folosite usile speciale pentru caini decat in momentul in care catelul stie sa se duca afara. Daca face in casa, ai grija sa cureti foarte bine locul respectiv, pentru ca in viitor va face in acelasi loc, atras de feromonii care ii indica unde trebuie sa faca. Feromonii sunt foarte greu de indepartat si imposibil de vazut, de aceea trebuie sa folosesti produsele speciale pentru a-i indeparta.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 3
anonim
Sirius 12 decembrie 2010  
MOAMA Mai plictisit =)))))) mai tare ciobanesc caucazian :OOOOOOOO
Raportează
Assura 6 septembrie 2010  
Pechinezii sunt niste caini de companie, originari din China, care in ciuda marimii lor, sunt niste caini foarte curajosi.
Dar ai grija! Ei au tendinta de a se ingrasa foarte usor...
Cat despre pudel...tot ce stiu este ca e un caine care reprezinta comfortul, este foarte atasat de om si uraste sa fie lasat singur.
Raportează
Assura 4 septembrie 2010  
Dak vreti puteti sa imi spuneti ce rasa este cainele vostru, varsta lui iar eu va ajut cu mare drag sa aflati mai multe despre el... :)
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.